World Press Photo 2015

Een paar dagen geleden werd de winnaar van World Press Photo 2015 (documentaire fotografie) bekend gemaakt. Uit ruim 83.000 inzendingen, koos de jury deze foto van de Australische fotograaf Warren Richardson. Wat is er te zien op de foto? Op de grens van Servië en Hongarije geeft iemand een klein kind aan een man ( de vader) die aan de andere kant van de prikkeldraadversperring staat.

WorldPresPhoto

Deze plaat zal binnen de fotografiewereld best wat tongen losmaken, want de foto is onscherp en omgezet van kleur naar zwart-wit. De plaat is op ‘goed geluk’ genomen. Richardson zegt zelf daarover (aldus Het Parool):
„Ik was doodmoe en kon nauwelijks iets zien. Ik heb de foto bij maanlicht gemaakt.”
De Australische freelancefotograaf Warren Richardson – winnaar van de World Press Photo 2015 – fotografeerde in augustus vorig jaar, rond drie uur ’s nachts, een aantal Syrische vluchtelingen bij een grensovergang in de buurt van het Servische plaatsje Horgoš onderweg naar het Hongaarse dorpje Röszke.

Op het moment dat Richardson vader en kind vastlegde, was hij in Servië al vijf dagen non-stop bezig om grote groepen Afghaanse en Syrische vluchtelingen vast te leggen. „Ik volgde die avond een groep van zo’n tweehonderd Syrische vluchtelingen. Ze waren erg nerveus, ze probeerden met hun GPS uit te vinden waar ze de grens over konden gaan, ondertussen moesten ze uitkijken voor de Hongaarse politie. Op een gegeven moment hadden ze een gedeelte gevonden waar nog geen muur stond, het was afgezet met prikkeldraad.”

Richardson maakte de foto vanaf de Servische zijde, de man die zijn kind aanpakt, staat aan de Hongaarse kant. „Het was pikkedonker. Ik kon geen zaklamp gebruiken omdat we dan ontdekt zouden kunnen worden.” Hij maakte het beeld vanaf zijn buik omdat hij de camera, vanwege een lange sluitertijd, heel stil moest houden. „Ik heb op het moment zelf niet eens door de lens gekeken. En wat ik had gemaakt, heb ik pas later bekeken. Ik wilde op dat moment zoveel mogelijk foto’s maken en de batterij van mijn camera niet onnodig verbruiken.”

We zullen de publicaties in de media wel volgen, want mijn eerst indruk is dat de foto duidelijk het vluchtelingenprobleem laat zien. Aan de andere kant moet ik eerlijk zeggen dat ik eigenlijk wel van de jury een kwalitatief betere keuze had verwacht. Een foto die bij maanlicht met lange sluitertijd vanaf buikhoogte is gemaakt, kun je natuurlijk ook weer niet teveel bekritiseren.

Meer foto’s: http://www.worldpressphoto.org/

_______________________
© Marius van Westland, 17 februari 2016
Reacties op mijn schrijfsels stel ik altijd op prijs.

Advertenties

2 gedachten over “World Press Photo 2015”

    1. Beste Henk,
      Bedankt voor je reactie. Ik denk dat de jury juist vanwege de nieuwswaarde deze foto gekozen heeft, maar zelf zou ik ook een winnaar met een veel uniekere en scherpere foto hebben gekozen hebben. Tussen die 83.000 inzendingen moet toch wel wat zitten, dunkt me.
      Gr, M.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s