Associatieovereenkomst

Vorige week ontving ik een uitnodiging om weer als stembureulid te willen optreden op 6 april a.s. Die taak (zitting hebben op een stembureau) doe ik al enige tijd, om zo mijn maatschappelijke steentje bij te dragen aan de samenleving. Op 6 april wordt namelijk het referendum (volksraadpleging) over de Associatieovereenkomst van de Europese Unie met Oekraïne  gehouden. Dat heb ik niet bedacht, maar dat is ‘aangezwengeld’ door GeenPeil bij de referendumcommissie. De datum werd in oktober 2015 al bekend gemaakt, omdat er dan nog voldoende tijd is voor een publiek debat. Bovendien moeten gemeenten de tijd hebben om zich voor te bereiden. In de wet staat dat de datum moet vallen tussen 85 dagen en 6 maanden nadat de commissie heeft besloten dat het referendum kan doorgaan. Op 14 oktober jl. werd vastgesteld dat er genoeg geldige handtekeningen waren ingezameld. Voor een volksraadpleging zijn namelijk 300.000 geldige verzoeken nodig. Er waren ruim 472.000 handtekeningen gezet en volgens de Kiesraad voldeden er 427.939 aan alle voorschriften, dik voldoende dus.

Je zult je ongetwijfeld afvragen waarom wij in Nederland altijd op een woensdag naar de stembus moeten. De eerste reden is dat het kabinet  zo veel mogelijk mensen in de gelegenheid wil stellen om te stemmen, en kiest daarom voor een doordeweekse dag. Volgens de Kiesraad is de woensdag gekozen omdat veel stembureaus in basisscholen zijn gevestigd. De kindertjes en hun leerkrachten zijn op woensdagmiddag vrij en hebben er dan het minste last van. In het buitenland wordt vaak op zondag gestemd, maar die dag wordt in Nederland ongeschikt geacht vanwege de zondagsrust die (streng) gelovige kiezers in acht nemen.

Het wordt een stembiljet met maar één vraag. Geen gezoek tussen tientallen namen of een keuze tussen politieke partijen. Het kabinet wil simpel een voor of tegen van ons als kiezers horen. De referendumcommissie heeft zich gebogen over de vraag op het stembiljet. Die gaat luiden: “Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?” Een heldere, kort geformuleerde vraag.“Dit is het minimum aan aantal woorden dat we konden gebruiken, met een maximum aan duidelijkheid”, zei commissievoorzitter Medy van der Laan. Het antwoord mogen de mensen dus aankruisen met het rode potlood: Voor of Tegen (Ja of Nee). Dat is het dan.

Als ik het zo voorzichtig inschat, dan lopen nog weinig mensen warm om hun stem te laten horen. Menigeen weet nog nauwelijks wat het inhoudt en wat de gevolgen precies zijn. Ik ook niet. Wat betreft dat publieke debat: daar heb ik overigens nog weinig van vernomen, maar dat zal wellicht nog komen. In ieder geval kunnen we in de media al wel het één en ander lezen of de voor- en nadelen, voor of tegen dus. Het kabinet is voor, dat kan ook eigenlijk niet anders, omdat het kabinet die verkiezing min of meer geïnitieerd heeft. Wat het referendum precies inhoudt, daar moet ik mij – evenals duizenden anderen- nog helemaal in verdiepen. Tegenstanders zijn er namelijk bang voor dat het associatieverdrag een eerste stap is op weg naar EU-lidmaatschap van Oekraïne. Het kabinet is voorstander, maar of dat een verborgen agendapunt is, om straks de Oekraïne bij de Europese Unie binnen te halen, is de vraag. Het gaat er dus om wat de Europese burgers vinden van die samenwerking tussen Europa en de Oekraïne. Maar wellicht kennen wij nog niet alle ins en outs en wat de consequenties zijn. Hoe gaat het met alles in Europa? Misschien moeten we eerst even kijken naar de Zwitsers. Die mogen op 28 februari naar de stembus. Om zich uit te spreken over speculatie met voedselZwitserland is geen lid van de Europese Unie, maar is economisch verbonden met de EU, redelijk neutraal dus.

Wil je meer weten, dan kun je je hier bijvoorbeeld alvast inlezen:
http://www.europa-nu.nl/id/vh7dosdm4dzj/associatie_overeenkomst
http://www.europa-nu.nl/id/vjx8h2elrmhk/driehoeksverhouding_eu_oekraine_rusland

Ik ben benieuwd naar de opkomst op 6 april a.s. Volgens mij wordt het een rustig dagje bij alle stembureaus. In Leeuwarden, Maastricht, Assen en ook in Utrecht…

 

_____________________________
© Marius van Westland, 19 februari 2016
Reacties op mijn schrijfsels stel ik altijd op prijs

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s