17 miljoen mensen

iStock_000027021610_Medium_0Nederland heeft volgens het CBS vanaf nu 17 miljoen inwoners. Om 11.40 uur passeerde de teller van het Centraal Bureau voor de Statistiek de grens.  Even later viel het bevolkingsaantal weer terug naar 16.999.998. De minuten daarna bleef de teller rond de 17 miljoen schommelen. De 17 miljoenste Nederlander kan een baby zijn, maar de kans is groter dat nummer 17.000.000 een immigrant is, zegt het CBS. Het is ook niet onwaarschijnlijk dat de grens ergens in de Randstad is gepasseerd, want daar groeit de bevolking het hardst.

Het is alweer een tijdje terug, maar in 2001 ging Nederland de grens van 16 miljoen inwoners voorbij. De verwachting is dat – met de toenemende vergrijzing – de groei de komende jaren wat zal afnemen. Over een poosje komt ook de 18 miljoenste in zicht. Dan wonen we op dat moment wel in een erg dichtbevolkt landje, zeker als de stroom asielzoekers blijft aanhouden. Die volgende mijlpaal wordt volgens demografen naar schatting pas rond 2034 gehaald. Dus koppels (of moeders) die rond die tijd een baby verwachten, kunnen volop tegen die tijd met elkaar de wedloop aangaan.

Wat wel aardig is om te vermelden, de NOS op 3 maakte een animatie van de bevolkingsgroei sinds 1905. Lees daar meer over hoe de cijfers van die animatie verwerkt zijn.

Wie is nu echt de 17.000.000e inwoner? Armijn, Lindsy of Noah?
Ik las ergens een verhaal over ene Byron Eekhout. Hij had het tot op de minuut getimed. Met een schuin oog op de bevolkingsteller van het CBS op zijn mobiel stapte hij vanochtend het gemeentehuis van Nijmegen binnen om aangifte te doen van zijn donderdag geboren zoon Noah. De man wilde niets aan het toeval overlaten om ervoor te zorgen dat zijn zoon als de 17 miljoenste inwoner van Nederland zou worden geregistreerd… Hij zegt daarover: “Ik had eerder gehoord dat de 17 miljoen op 25 maart zou worden bereikt. Vanochtend las ik dat het vandaag al ging gebeuren, dus ben ik hem meteen gaan inschrijven.”
Uiteindelijk wist Byron Eekhout de aangifte zo te timen dat zijn zoon Noah in de basisadministratie werd geregistreerd vlak voordat de CBS-teller op 17 miljoen sprong.

Hij is natuurlijk niet de enige die hoopt de titel in handen te hebben. Zo is er in Brabant baby Armijn, nog maar net geboren. In Den Haag kwam vanochtend om 07.45 uur baby Lindsay ter wereld. “Of ze nou wel of niet precies de 17 miljoenste is maakt niet uit, voor mij is ze ruim 17 miljoen waard”, zegt vader Edwin.
Maar wie het precies is, maakt het wat uit? Over een poosje, maar dat duurt nog circa 18 jaar, komt ook de 18 miljoenste in zicht. Dan wonen we op dat moment wel in een erg dichtbevolkt landje, zeker als de stroom asielzoekers blijft aanhouden.

© Marius van Westland
21 maart 2016
Foto: © iStock

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s